Fastighetsutveckling för en hållbar framtid

Att fastighetsbranschen har stor påverkan på människa och miljö är ett faktum. Arlandastad Group kontrollerar hela värdekedjan från markförvärv till långsiktig förvaltning av färdiga fastigheter. Det ger oss en position där vi vid exploatering av områden och vid byggnation och drift har stora möjligheter att påverka såväl miljö, ekosystem och klimatpåverkan.

För att generera värde och framtidssäkra Arlandastad Group på ett hållbart sätt så sätter vi mål, tar initiativ, genomför aktiviteter och mäter resultat och framsteg. I allt vi gör arbetar vi systematiskt och i samarbete med partners och samhälle, som möjliggörare och lagspelare.

Med hållbarhet i fokus utvecklar Arlandastad Group attraktiva destinationer där verksamheter kan växa, människor mötas och idéer komma till liv. Idag och i framtiden.

Steg för steg mot klimatneutralitet och halverade utsläpp

Målen till 2030 är tydliga - klimatneutralitet och halverade utsläpp från vår projektverksamhet. 

Att aktivt bidra till en klimatneutral och cirkulär bygg- och anläggningssektor sker i flera steg där material- och avfallsflöden samt energianvändningen är centralt. Vi följer vår klimatfärdplan i samarbete och samverkan med andra aktörer. Genom Klimatarena Stockholm, där vi skrivit på klimatlöftet för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Stockholms län 2030, och tillsammans med Fossilfritt Sverige, är vi med i arbetet att öka takten i klimatomställningen. 

Då målet är att halvera utsläppen från vår projektverksamhet till 2030 arbetar vi aktivt för att reducera utsläpp av växthusgaser genom hela produktionskedjan. Det innebär att vi vid förädling av mark tar ansvar för naturresurser, biologisk mångfald och vattenhantering. För att verifiera och öka vår spårbarhet och transparens har vi rutiner för uppföljning av klimatdata, systemstöd för hållbarhetsdata och erbjuder möjlighet att teckna gröna hyresavtal.

Vår energistrategi - ett helhetsgrepp om energifrågan

Energifrågan är en stor, komplex och fundamental fråga. Genom vår energistrategi tar vi ett helhetsgrepp kring energi för att minska vår egen direkta klimatpåverkan och möjliggöra en hållbar omställning av energisystemet i stort.

Målet med vår energistrategi är att minska det fossila avtrycket, sänka kostnader för våra egna fastigheter, hyresgäster och elintensiva verksamheter samt att bidra till en stabilisering i det regionala kraftnätet.

Hörnstenarna i vår energistrategi

Grönt finansieringsramverk - en garanti för gröna investeringar

Att följa kriterierna för gröna investeringar visar ett tydligt engagemang för hållbara val. Genom att noggrant utvärdera projekt som stödjer miljömässig hållbarhet, som förnybar energi, energieffektivisering, hållbara transporter och vattenhantering, arbetar vi strategiskt enligt ett grönt finansieringsramverk.

Människan i fokus - trygga och hållbara byggprocesser

Att förebygga och minimera risken för ohälsa och olycksfall. Att skapa trygga arbetsmiljöer med högt engagemang och trivsel. Att säkerställa hållbarhet i alla led under byggprocessen. Vi har nära samverkan och ställer tydliga krav på såväl våra egna medarbetare som på våra leverantörer. Tillsammans med våra leverantörer arbetar vi kontinuerligt med kravställning, riskanalyser, inventering och uppföljning. 

Genom löpande dialog, med människan i fokus, säkerställer vi att projektverksamheten ska skapa långsiktiga och hållbara affärer.

Flygbild över Arlandastad

Energistrategi

Bolagets energistrategi utvärderar våra specifika förutsättningar kring solelproduktion, energilagring, styrning av fastigheter och elnät. Med start q3 2024 investerar vi i ett omfattande program som ligger inom ramen för bolagets energistrategi. 

Läs mer om hur vi arbetar långsiktigt

Självkörande bussar

Självkörande bussar

Världsunikt projekt med fullstora, självkörande elbussar i Arlandastad.

Läs mer om projektet här

Vattenrenande dammar i Arlandastad

4,1 liter vatten renas varje sekund

Under året renade vi 129 000 kubikmeter vatten via våra dammar, vilket motsvarar dygnskonsumtionen av dricksvatten för 1 miljon personer eller 4,1 liter varje sekund.

Läs mer om hur vi renar vatten