Masshantering - en viktig komponent för hållbar utveckling

Arlandastad Group arbetar aktivt för att förädla mark ansvarsfullt. Att kontrollera hela kedjan från markförvärv till långsiktig förvaltning ger möjlighet att utforska innovativa lösningar för att hitta långsiktigt hållbara sätt att hantera massor vid markexploatering. 

Att äga, förädla och förvalta stora markområden ställer stora krav. Men det ger också stora möjligheter. Idag äger och utvecklar Arlandastad Group två av Sveriges största utvecklingsprojekt, Explore Arlandastad och Explore Skavsta. Här jobbar vi med masterplaner som omfattar ansvarsfull hantering av massor.  

– Masshantering vid exploatering av mark innebär hantering av stora mängder jord, sten och annat material som uppkommer vid markarbeten, exempelvis i samband med byggnation av infrastruktur, bostäder eller industrianläggningar, säger Jakob Ahlqvist, projektchef Arlandastad Group. 

Vid byggnation hanteras schaktmassor i varierande mängd. Att ta ansvar för masshantering innebär en rad frågeställningar, både miljömässiga, logistiska, ekonomiska och tekniska. Att bedöma platsens lämplighet och grundförutsättningar, att röra eller inte röra, att undersöka för- och nackdelar med att spränga bort eller bygga bort höjdskillnader är några återkommande frågeställningar som ger olika konsekvenser.  

– Det är ofta enorma mängder med massor som ska hanteras vid byggnation och projekt och där vill vi undvika att massorna läggs på deponi. Samtidigt som lagar och reglering ska uppfyllas gör vi våra egna bedömningar för att hitta hållbara alternativ. 

Idag finns ett ökat tryck på bygg- och infrastrukturprojekt att vara hållbara, vilket innebär att masshanteringen måste göras med fokus på återanvändning, minimala utsläpp och minskad miljöpåverkan.

Anna Stenströmer, HR- och Hållbarhetschef Arlandastad Group:  

– Genom våra stora, sammanhållna markinnehav kan vi skaffa oss god kunskap om platsen och marken. Kunskapen omfattar både markens ursprungliga status och mänsklig påverkan. Masshantering utgör en viktig del av vårt hållbarhetsarbete som i sin tur är en central del i att framtidssäkra Arlandastad Group. Vår drivkraft är att fylla mark och fastigheter med liv och att skapa värde som genererar värde. Det gör vi långsiktigt och hållbart, gärna genom samverkan med andra aktörer och markägare. 

Explore Skavsta - samverkan är centralt  

Från Järna i norr till Linköping i söder och genom Explore Skavsta ska den nya dubbelspåriga järnvägen Ostlänken byggas. Det förberedande arbetet pågår i området med anpassningar i flygplatsmiljön, ett stort projekt som sker etappvis.

– Här i Skavsta består området av både tunnlar, berg, kvarter, byggnader, oexploaterad mark och mark avsedd för ett framtida järnvägsspår, säger Joakim Lindholm, projektchef Explore Skavsta. 

Arlandastad Group har stor erfarenhet av att bygga och förädla mark nära människor, infrastruktur och samhälle. Masshanteringen för Skavstas 484 hektar mark handlar till stor del om att hitta synergier och samverkan med andra aktörer samt intilliggande områden. 

Utveckling i närheten av flygplatsen gör PFAS till en central fråga. Söder om Stockholm Skavsta Airport där Försvarsmaktens tidigare brandövningsplats legat har PFAS från brandskum påträffats i jord och grundvatten. Här säkerställer kontrollprogram kännedom om spridningen av PFAS samt de PFAS-föreningar som förekommer och passerar inom bolagets område. Byggstart av Ostlänken innebär ett stort saneringsarbete genom Trakfikverket där en betydande del av de förorenade massorna schaktas bort.

– Att navigera kring masshantering handlar om att se det större perspektivet. Här har vi en större yta av jungfrulig mark som omgärdar bebyggd mark, intill själva flygplatsen Stockholm Skavsta Airport. Det finns i och med Ostlänkens järnvägsplan dessutom ett riksintresse som påverkar vad vi kan göra och hur. Alla val vi gör får långsiktiga konsekvenser och vi försöker minimera uttag av massor där vi kan. Masshantering kräver noggrann planering och hantering för att optimera processen ur alla perspektiv. Samarbete med andra runtomkring vårt markbestånd och våra projekt är avgörande. 

Flygvy Arlandastad

Energistrategi

Vår energistrategi utvärderar bolagets specifika förutsättningar kring solelproduktion, energilagring, styrning av fastigheter och elnät. 

Läs mer om vår energistrategi här

Visionsbild Arlandastad

Om Arlandastad Group

Arlandastad Group är ett fastighetsutvecklingsbolag med fokus på stora strategiskt placerade områden. Bolag äger och förfogar över två av Sveriges största utvecklingsprojekt - närmare 8 miljoner kvm mark i Arlandastad och i Skavsta.

Läs mer om bolaget