Operativa verksamheter

Skapar mervärden och synergier

Arlandastad Groups operativa verksamheter är rörelsedrivande verksamheter inom utbildnings-, mötes- och eventverksamhet samt flygplatsdrift. De skapar ett mervärde för koncernens fastighetsbestånd och håller igång flödena i närmiljön.

Våra tre betydande operativa verksamheter i Explore Arlandastad och i Explore Skavsta är för närvarande Scandinavian XPO AB, Training Partner Nordic AB och Stockholm Skavsta Airport.

Scandinavian XPO

Scandinavian XPO sätter sätter människor och möten i centrum med en anläggning som bland annat omfattar tre större evenemangs- och mässhallar, lounge, hotell, konferenslokaler, restauranger, barer, caféer och träningscenter. Själva mötesdelen i arenan omfattar 18 000 kvadratmeter mötesyta för upp till 8 500 besökare. Genom aktiva och medvetna val väljs i möjligaste mån miljömärkta varor, tjänster och produktionsvägar för att agera klimatsmart.

I möjligaste mån lagas all mat från grunden och man värnar om vatten och utomhusmiljö. Under året har ett arbete påbörjats med att bli ISO 20 121 certifierade, ett ledningssystem för hållbara event, med ambintionen att vara med och driva utvecklingen framåt mot ett hållbart samhälle.

Training Partner Nordic

Training Partner Nordic, med över 20 års branscherfarenhet, erbjuder utbildningskoncept till återförsäljare och generalagenter inom fordonsindustrin. Training Partner tillhandahåller allt från utbildningskoncept, event-, mötes- och verkstadslokaler till testbanor för alla fordonstyper.

Utbildningarna inom fordonsteknik riktar sig främst till generalagenter, importörer, bilverkstäder och bil- och lastbilsmekaniker som vill öka sin kompetens och demonstrera för sina kunder den trygghet som kommer med beprövad kunskap och säkerhetstänk. Under året har det det varit ett stort fokus och efterfrågan på el- och hybridutbildningar både gällande personbilar, lätta lastbilar och tunga fordon. Utbildare får rätt utbildning och kompetens för att möta dessa krav från kunderna, inom framför allt el-området, genom nära samarbete med egna kunder, dvs tillverkarna inom motorbranschen. 

Stockholm Skavsta Airport Stockholm

Skavsta Airport ligger nära Nyköping, 100 km sydväst om Stockholm. Idag finns direktflyg till flera destinationer i hela Europa med flygbolagen Wizz Air och med start från 1 april 2023 även Norwegian. I terminalen finns restaurang och café, butiker, valutaväxling samt flera hyrbilsföretag. Det är enkelt att ta sig till flygplatsen via bil, flygbuss, tåg och taxi. Flygplatsen erbjuder flera olika parkeringar, bl a parkeringshus, långtidsparkering och parkering för elbilar. Ambitionen är att sätta Stockholm Skavsta Airport på den nationella och internationella flygplatskartan.

Flygplatsen har stor betydelse för regionens näringsliv och besöksnäring. En flygplats är ett kommunikationsnav där det uppstår naturliga chanser till en rik blandning av möten mellan människor, tjänster och service. En hållbar utveckling är viktig för den långsiktiga utvecklingen. Några av de initiativ som görs på flygplatsen är att stärka infrastrukturen i området, kortare flygvägar, cirkulär glykolhantering samt miljöeffektiva och säkra flygplanslandningar. Som flygplatsoperatör strävar vi efter att utveckla flygplatsen för att bli mer effektiv och hållbar. En viktig del av vårt åtagande är att minska utsläppen av växthusgaser i vår flygplatsverksamhet.